Jeg elsker nattevagter - men de giver mig tømmermænd.

Tip til hvordan du passer allerbedst på din Pilea.

Én af de mest populære planter, er Pilea (… kinesisk pengeplante, elefantøre, parasolpilea). Søger du på nettet, vil du højst sandsynligt finde en masse der siger, at den er nem at passe. Som skamfuldt medlem af Plantedræberne, må jeg jo ærligt erkende, at det der er nemt for de fleste – bare ikke nødvendigvis er nemt for mig. Jeg er først nu begyndt ikke at slå mine planter ihjel. Ellers har jeg altid druknet eller tørstet dem. Men pilea’en ER faktisk nem. Den kræver i bund og grund ikke særlig meget – hvilket jeg ellers til en start troede, da jeg i efteråret fik fat i min første. Den gav ikke stiklinger, den voksede ikke – bladene hang, blev gule og faldt til sidst af. Øv – så var jeg alligevel ikke kandidat til at passe den her nemme skønhed. Men jo! Det viser sig nemlig at min Pilea, har et lige så anstrengt forhold til efterår og vinter som jeg. Da dagene blev lysere, så gav min Pilea altså fuld spade.

– Du vil kunne læse dig til mange steder, at Pilea helst vil stå i et nordvendt vindue uden direkte sollys.
Det betyder ikke en pind her. Jeg har ikke et nordvendt vindue (har en hel masse naboer og mursten i vejen for det) og mine Pilea’er STORTRIVES i solen. Jeg vil faktisk vove at påstå, at de der står direkte i solen det meste af dagen, også er dem der skyder mest i vejret. Så fortvivl ej, hvis du heller ikke er indehaver af nordvendt vindue (eller hvis dit nordvendte vindue er i et rum, hvor du ikke vil have din Pilea)- det kan sagtens gå alligevel.

– Jeg vander én gang om ugen (ca.). Her får de en god sjat vand – vær ikke nærig med det. Jorden må gerne være gennemvædet.

– Giv den plads! Den vil ikke synes særlig godt om dig, hvis du smækker den ned i en for lille potte. Fint med små potter som en start til stiklinger, men når de så har fået tid til at danne rodnet, og er vokset lidt, så skal de hen i en potte hvor der er mere plads til at boltre sig. De kan sagtens plantes direkte i en potte – det er ikke nødvendigt med et afløb i bunden, men er din Pilea plantet direkte i en potte, skal du give lidt mindre vand end ellers.

– Er du så heldig, at din Pilea har lavet babyer, så kan du knække dem af så langt nede du kan, og plante dem direkte over i en anden potte.
Mange steder står der beskrevet, at den først skal stå i vand for at danne rodnet – dette har jeg aldrig nogensinde gjort. Jeg planter den direkte over i en anden potte, og det har ikke være et problem overhovedet.

– Giv ikke op hvis den ikke lige vokser med det samme, eller hvis den taber blade. Det er selvfølgelig relevant at undersøge hvorfor, da den kan have brug for mere eller mindre vand – nyt jord eller evt. gødning. Men den er altså hårdfør (og det kan jeg virkelig understrege, da jeg som sagt er skyld i generel plantedød) og den kan tåle det meste. Min mor fik en stikling af mig i efteråret, som for det første slet ikke voksede, og som satte sig fast i et rullegardin og blev revet op af potten – og hang i gardinet. Nu er den pludselig vokset rigtig meget.

P5010003 P5010005 P5010007

26 kommentarer

 • JordIhoved

  Kan de tåle en varm hvid plante lampe og i så fald hvor langt fra?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne Buhl

  Hej …

  SKAL jeg fjerne stiklingerne eller må de gerne blive siddende på ????

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Bedste pilea indlæg til dato! Alt du har læst indtil nu er løgn 😅 Ej… Jeg er medlem af samme klub som dig, men nu er jeg gået all in på projekt “få noget til at gro – og hold det i live”, så virkelig dejligt indlæg. Det kan være et stressende liv, at være plantemor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maibrith Isabel Silke Hansen

  Hej….
  Hvordan kan det være, at mine pileaer har lysegrønne blade? Tror du de skal gødes? Eller er det placeringen i direkte sol der gør det???

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Undskyld det sene svar – jeg håber dine pileaer har det bedre. Det kan sagtens være solen der bleger dem. Det lyder meget sandsynligt, at det har været problemet. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Hej Camilla.
  Jeg har haft en pilea siden lige omkring juletid, og den virker til at trives: masser af nye blade og de første tre stiklinger er begyndt at tage form 🙂
  Jeg undrer mig dog over, at min pilea ikke rigtig bliver højere; den har ikke rigtig nogen stamme.
  Er det noget du har erfaring med, eller kan gøre mig lidt klogere på?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Undskyld det sene svar 🙂 Min erfaring er, at nogle vokser hurtigt opad, mens andre vokser mere udad med mange store blade. Det kan også være placeringen der gør det. Jeg havde en lille tæt pilea i soveværelset, som jeg rykkede ind i stuen. Nu er den knap en meter høj. Jeg tror lys og klima gør ekstremt meget.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kirsten

  Jeg har stillet mine i en under skål og fylder vand i ca 1 gang om ugen – og så står de lyst! De stortrives.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det samme her – dog er det bare ikke dem alle der klarer det så godt her om vinteren. Heldigvis har jeg også nogen, der stortrives. Men de er meget forskellige, er min erfaring 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mai Gjesse

  Hej.
  Jeg købte for nogle uger siden en pilea og den ser ikke helt så frisk ud. De nederste blade hænger ret meget og et af de nye blade der var på vej ud fra midten er blevet vissen før det rigtigt nåede at blive til noget..Jeg kan se at du svarede på en kommentar omkring de nederste blade, men forstår simpelthen ikke det visne blad. Jeg har ikke plantet den i en super stor potte, men det var dog nogenlunde samme størrelse som den plastik potte den kom i. Har du nogen idé om hvad det kunne være?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mai 🙂
   Har du plantet den i en potte med afløb eller direkte i en lukket potte? Det kunne måske godt lyde som en overvanding, siden det er et nyt blad der visner. Ellers er årstiden, som jeg også skrev i det svar jeg formoder du hentyder til, virkelig tarvelig over for Pilea’en. Jeg har hele lejligheden fyldt af dem, og langt de fleste har det ikke nemt her i vinterhalvåret. De hænger alle med mulen, så jeg kan dagligt gå og pille blade af dem, og de ser noget afpillede ud.

   Hvis ikke du allerede har gjort det, så vil jeg anbefale en potte med afløb, da planten ellers kan rådne nedefra. Hvis du allerede har den i en potte med afløb, så skal du sørge for at jorden tørrer helt ud før du vander igen. Og så skal du fjerne visne blade.

   Hvis intet virker, er du velkommen til at sende et billede af din Pilea til min mail: musselingo@hotmail.com

   Så kan det være jeg bedre kan se hvad vi har med at gøre. Men altså, jeg vil næsten tro at det er årstiden der hærger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Har neto købt min første “voksne” pilea, som er virkelig stor og flot. MEN her en lille uge efter jeg har fået den, har jeg i dag måtte pille fire blade af, fordi de var helt brune og slatne. Kan den mon have fået for meget vand? Jorden er godt fugtig, og den står ikke i sol. Overvejer om jeg skal stille den i solen et par dage, så jorden kan tørre lidt ud. Den står i potte med huller i bunden, så jeg bør ikke have druknet den. Ved du, eller andre – mon hvad de brune, slatne blade skyldes?
  Vh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Min erfaring er, at årstiden bare er rigtig kedelig både for pileaer og mennesker 😉 Jeg kan også pille brune blade af mange af mine – og de overvandes bestemt ikke. Lad endelig planten tørre ud mellem vandingerne, så skulle det i hvert fald ikke være et problem med vandet. Du kan sagtens prøve at flytte den over i sollys. Nogle af mine trives bedst i skygge, andre i solen. Så det er med at prøve sig frem. Skriv endelig hvis det ikke virker, så må vi se hvad vi så kan gøre for den. Tillykke med din flotte pilea! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rona Thaulov

  LOL overfaldet af rullegardin tak for ærlig fortælling

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Dinna Uhrenholt

  Hej, jeg har 2 pileaer den ene sender mange stiklinger den anden slet ingen! Er r der han og hun planter ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ikke hvad jeg ved af – men jeg har også planter der giver mange stiklinger, og planter der slet ikke gør. Det er gerne mine yngste planter der springer en sæson over. Dem der ikke gav stiklinger sidste år, de gør i år. Så måske de bare skal have tid 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte

  Mine pilea drypper fra bladene, ved du hvorfor?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Asta

  Hej Camilla! Fint indlæg (: Jeg har haft min pilea i 1,5 måned nu tror jeg, og jeg oplever af den slet ikke vokser. Jeg er også bange for at give den for meget vand, da jeg synes den har svært ved at tørre ud mellem vandingerne, hvis jeg giver den 1 gang ugentligt. Nogle råd til de to problemer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Asta – tak fordi du skriver 🙂
   Det er ganske normalt at den ikke vokser. Mine gør det gerne i ryk. Jeg har pileaer der lige nu vokser meget, imens andre slet ikke vokser. De kan være meget forskellige.
   Jeg giver dem vand ca. 1 gang ugentligt, men der er ingen der er døde af, hvis der gik længere tid. Hvis jorden stadig er våd, vil jeg råde dig til ikke at vande før den er tørret ud. Og hvis der ikke er afløb i bunden af potten, så er det måske fordi den har brug for lige netop dét. Jeg håber din pilea vokser sig stor og stærk, og giver en masse stiklinger inden længe 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cecilie

  Skal man vande den direkte eller i en underkop?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er overhovedet heller ikke særligt god til det med planter, så det må være lige en plante for mig så! 🙂
  Dejlig pinse til dig!
  Kram,

  http://nikkilund.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det tror jeg virkelig, Nikki 🙂 Den kræver virkelig intet og tilpasser sig meget nemt. Og så er den jo bare så flot.

   God pinse til dig også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

SMID EN KOMMENTAR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Jeg elsker nattevagter - men de giver mig tømmermænd.